MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE CIUTADANS (Cs) A L´AJUNTAMENT DE MOLLET DEL VALLÈS, EN DEFENSA DE LA DEMOCRÀCIA, LA IGUALTAT, LA UNIÓ I LA SOBIRANIA NACIONAL DE TOTS ELS ESPANYOLS.

 

 EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La Constitució Espanyola va ser aprovada en referèndum pel 88,54% del poble espanyol i en el seu article segon consagra la unió de tots els espanyols. De la mateixa manera, en el seu article 1.2 consagra que la sobirania nacional recau en el conjunt del poble espanyol i és el subjecte únic que pot decidir sobre les qüestions que afecten a l´organització territorial de l´Estat.

Aquests conceptes no són nous, tenen el seu origen i apareixen per primera vegada a la Constitució liberal de Cadis, de l´any 1812, la qual, s´erigia com a garant de la unió de tots els espanyols davant el període d´ocupació francesa i també s´erigia com a garant del final de l´etapa de l´absolutisme i l´inici d´una nova etapa liberal i progressista, obrint un període de llibertats.

La Constitució actual determina tota una sèrie de valors i drets adquirits en diversos aspectes que cal preservar; la divisió de poders, la sobirania nacional, un estat social i democràtic respectuós amb els drets humans, dret a la llibertat religiosa, a la llibertat d´expressió, a l´ensenyament, a la vaga, a la propietat privada, a l´habitatge, al treball i a la llibertat d´empresa, entre d´altres, fent d´Espanya, un dels països més descentralitzats del món, segons molts estudis, molt més que els països anomenats federals. El 40% dels impostos són assignats o rebuts per les Administracions subestatals i les Corporacions Locals, mentre que la mitjana europea es situa en el 10%.

Entenem i creiem que un dels nostres objectius polítics ha de ser el de fer entre tot el conjunt del poble espanyol, una Espanya cada vegada millor, basada en el respecte a les lleis democràtiques aprovades per tots els espanyols, per la seva unió i la defensa dels drets conquerits i que emanen de l´actual Constitució Espanyola, adaptant-la al nostre temps i que tingui clares les seves competències i la definició del marc jurídic de cada Administració Territorial de l´Estat.

 

Per tots aquests motius exposats, el Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l´ajuntament de Mollet del Vallès, proposa al Ple de la Corporació, l´adopció dels següents acords:

 

PRIMER: Instar a l´Ajuntament de Mollet del Vallès, a realitzar una declaració institucional en favor de la unió de tots els espanyols, de les seves autonomies, i de la defensa dels drets conquerits i que emanen directament de la Constitució Espanyola aprovada en referéndum pel conjunt de tots els espanyols.

SEGON: Reconèixer que aquesta etapa d´Espanya, com un estat descentralitzat i amb un model autonòmic, ha portat el període més gran de benestar per a la ciutadania, per la qual cosa, segueix resultant un model vàlid per garantir la unitat i la diversitat regional de les diferents parts que formen l´Estat i del conjunt de l´actual projecte europeu.

TERCER: Traslladar aquests acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, als Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya, a la Presidenta del Parlament de Catalunya i als Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats.