MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE CIUTADANS (Cs) A L’AJUNTAMENT MOLLET, SOBRE LA POBRESA FEMENINA.

 

 

 

 

 

 

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El passat 27 d’abril del 2017 es va aprovar la moció 117/XI, sobre la pobresa femenina. Les dades són clares, 7 de cada 10 persones que passen gana al món són dones, l’escletxa salarial entre homes i dones a Espanya és del 26% i la taxa de pobresa femenina a Catalunya ha pujat 3 punts durant l’últim any.

 

Cal avançar en les polítiques de conciliació del temps social, laboral i familiar, en la coresponsabilitat entre homes i dones, en la reducció de l’escletxa salarial, en l’atur femení i la precarietat laboral de les dones, sumades a la pressió social exercida a causa de l’alarmant baixa taxa de natalitat que ha invertit la nostra piràmide poblacional i demogràfica. Cal encarar els fets objectius pels quals la feminització és un factor de pobresa i anar a les causes estructurals per assegurar que les dones puguin lliurement desenvolupar el seu projecte de vida en igualtat de condicions i garantint la igualtat d’oportunitats. La implementació de polítiques que tinguin com a objectiu la igualtat efectiva entre homes i

dones, reduirien les taxes de risc de pobresa i millorarien les condicions de la infància. Cal crear plans incentivadors a les empreses que fomentin les reduccions de jornada per paternitat, impulsar polítiques actives de prevenció de riscos laborals amb una dimensió de gènere, campanyes de sensibilització als centres educatius per fomentar la corresponsabilitat del treball domèstic, garantir l’autonomia física de les dones amb accions per protegir els drets sexuals i reproductius de les dones, tenir cura de col·lectius específics com els discapacitats, la protecció i inserció laboral de les víctimes de la violència de gènere elaborant plans específics per a la seva inserció laboral i la creació d’estratègies que tinguin com a objectiu la igualtat efectiva dels salaris entre homes i dones.

 

En els darrers anys, el Parlament de Catalunya ja disposa de lleis, resolucions i mocions aprovades que ara cal implementar. La llei 17/2015 d’igualtat efectiva entre dones i homes; la resolució 17/XI sobre la situació d’emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d’una resposta institucional; la moció 89/XI sobre els feminismes o la moció 82/XI sobre la violència de gènere.

 

 

 

Per tots aquests motius exposats, el Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l’ajuntament de Mollet del Vallès, proposa al Ple de la Corporació, l’adopció dels següents         acords:

 

 

PRIMER: Donar suport a la moció 117/XI del Parlament de Catalunya sobre la pobresa femenina.

 

SEGON: Instar al Govern de la Generalitat de Catalunya a implementar les lleis, resolucions i mocions aprovades en el Parlament de Catalunya, relatives a la pobresa femenina.

 

TERCER: Instar al Govern de la Generalitat de Catalunya a constituir un grup de treball sobre la feminització de la pobresa, per avançar en polítiques de conciliació del temps social y laboral, de coresponsabilitat entre homes i dones, i de reducció de la bretxa salarial, l’atur femení i la precarietat laboral de les dones, tal com expressa la moció 117/XI en el seu punt primer.

 

QUART: Instar el Govern municipal a habilitar espais participatius on recollir propostes i debatre al voltant de la igualtat efectiva entre homes i dones.

 

CINQUÈ: Instar al Govern Municipal perquè doni compliment a les mocions aprovades per majoria, i que fan referència a mesures de favor de les dones, com són: la moció “Aprovació d’una proposta sobre polítiques d’igualtat i sobre la violència vers les dones” de data 30 de novembre de 2015, on s’establia:

 

1r. “Un major compromís des de l’Ajuntament de Mollet per fomentar els actes i activitats en favor de la consecució de la igualtat de drets reals entre homes i dones, ja que és un problema de totes i tots, incidint en el contingut d’aquestes programacions i donant preferència i visibilitat a les dones rellevants que la història ha obviat i amagat”;    3r. “Establir programacions a la ràdio i la televisió locals durant tot l’any, amb continguts compromesos amb l’eradicació de la violència de gènere i treballar per l’equitat”; SISÈ: “creació de la figura d’agent d’igualtat, dins de l’Ajuntament de Mollet, per dinamitzar el Pla d’Igualtat i les campanyes que es porten a terme de cara als joves de primària i secundària”.

 

 

SETÈ: el compliment de les mocions aprovades per aquest ple.

 

“Aprovació d’una proposta per a la inclusió de clàusules socials en la contractació de l’Ajuntament”, de data 25 d’abril de 2016, on s’establia:

 

3r. “Que les clàusules socials que s’introdueixin tinguin per objectiu principal incentivar la contractació de persones incloses als col·lectius amb més dificultats per accedir al mercat laboral com els aturats de llarga durada, les persones majors de 45 anys, les persones discapacitades i els joves i dones.”

 

 

I finalment, el compliment de la moció de data 27 d’octubre de 2016, on es reivindicava el salari mínim de 1.000 euros per a tots els treballadors i treballadores.

Vuitè: Instar el Govern municipal a posar en marxa, en col·laboració amb les entitats i el moviment associatiu, programes per combatre les desigualtats i desenvolupar accions per estendre els valors de la igualtat entre homes i dones.

 

 

Novè: Traslladar aquests acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, a la Conselleria de Benestar Social i Família i als Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya.