PROPOSTA PER A LA RECUPERACIÓ, CONSERVACIÓ I DIVULGACIÓ DEL

PATRIMONI HISTÒRIC ARQUITECTONIC,ARTÍSTIC I CULTURAL.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS.

Per ciutadans la importància de la recuperació, divulgació, conservació i protecció del nostre patrimoni històric cultural és una necessitat fonamental per a la ciutat. Conèixer la nostra història, els nostres edificis més emblemàtics i històrics, les seves façanes, monuments, les nostres fonts, o de forma més contemporània l’art del grafit, així com les obres dels artistes més rellevants de la història de la ciutat, ens farà més rics culturalment, respectant i estimant més la nostra ciutat, per tant cuidant-la i mimant-lai en conseqüència millorant-la.
Diu la FEMP (Federación Española de Municipios y Provincias), en el seu document de gestió municipal del patrimoni historicocultural, que el patrimoni constitueix una rica herència per a les ciutats saber d’on venim, qui som i cap a on anem. Com a institució tenim una responsabilitat per a la seva conservació, però, la seva conservació i preservació no està exempta de perills en estar conformat per elements irrepetibles majoritàriament de caràcter material (edificis, monuments, etc.), subjectes al perill de degeneració o perduda a causa d’una banda, al mal ús, preservació inadequada, espoli, fenòmens naturals, i per una altra, a les intervencions humanes, sigui per ignorància, per error o per interès, causant de manera voluntària o involuntària la destrucció del patrimoni.

Cal no oblidar tampoc l’increment del turisme cultural al món, i l’importantíssim recurs econòmic capaç de contribuir a la millora de les condicions de vida dels ciutadans.
Per tot això, resulta imprescindible que les entitats locals realitzen una gestió adequada del patrimoni històric, arquitectònic, artístic i cultural., per la qual cosa seria de gran ajuda l’existència d’un model tipus Pla Municipal per a la Gestió del patrimoni històric, arquitectònic, artístic i cultural.
Mollet del Vallès com a ciutat mil·lenària, posseeix un gran patrimoni Històric arquitectònic i Cultural i zones emblemàtiques, per citar algunes:

  • Les Rambles
  • Plaça Prat de la Riba, amb la seva font modernista, lloc emblemàtic de la ciutat amb l’antiga casa de la Vila i les cases que envolten la plaça juntament amb el Mercat Vell.
  • El Menhir de Mollet.
  • El Tabaran.
  • Museu i casa museu Abelló.
  • Església parroquial de Sant Vicenç.
  • Església de Santa Maria de Gallecs.
  • Les masies de la ciutat.Els nostres parcs, Can mula, Parc dels Colors o Plana Lledó, etc.
  • Algunes ja desaparegudes com «el pont de la mandra», els sortidors com la «Font del pillo», la «pedra salvadora» amb una gran faula darrere i coneguda per molt pocs i poc explotada.
  • La gran quantitat de monuments en places parcs i glorietes, com la Garriganga o l’Arlequí del nostre artista Joan Abelló, al Monument a les persones assassinades als camps nazis de Mauthausen o possiblement una de les més conegudes i estimades pels ciutadans com el lector de premsa, anomenat l’home del diari, i moltes altres que hi ha repartides per la ciutat.

Per aquest motiu des de ciutadans creiem necessària la creació d’un grup de treball i un Pla Municipal per a la Gestió del patrimoni històric, arquitectònic, artístic i cultural. amb la col·laboració del CEM (Centre d´estudis Molletans) i la Fundació Abelló, per a un estudi profund, en el qual s’incloguin, d’una banda els edificis històrics i singulars, que són els elements que marquen el caràcter, els que concentren i reuneixen la significació més gran, expressivitat i en definitiva il·lustratius de la identitat de la ciutat. Són els que representen més clarament cada moment cultural i social de la història de la nostra ciutat i aprofitar la recuperació del Patrimoni per a la millora de la sostenibilitat i eficiència energètica de les edificacions. D’altra banda els monuments, les fonts històriques o qualsevol altre tipus obra que pugui ser d’interès cultural per a la ciutat, així com l’estudi i recuperació d’aquell patrimoni ja desaparegut.

El Pla Municipal per a la Gestió del patrimoni històric, arquitectònic, artístic i cultural hauria de potenciar també dels valors culturals, ambientals, ecològics i socials del paisatge urbà de Mollet. Que  l’elaboració del nou POUM compti amb l’assessorament del grup de treball i el Pla Municipal per a la Gestió del Patrimoni Històric-Cultural. La millora de la qualitat del paisatge urbà. El reconeixement dels senyals d’identitat de la ciutat, la millora de la qualitat i diversitat dels espais per servir millor a les necessitats ciutadanes. La creació d’un arxiu complet del seu patrimoni cultural la documentació sigui el resultat de l’aplicació d’una metodologia coherent d’anàlisi.

Aquest pla té com a pretensió la millora i l’enriquiment cultural de la ciutat per aquest motiu ha d’estar allunyat de qualsevol ideologia política sent el més plural i neutre possible allunyat de qualsevol reivindicació política i centrant-se únicament en el Patrimoni Històric.

Tenint en compte tot l’exposat, el Grup Municipal de Ciutadans sol·licita al Ple de l’Ajuntament de Mollet del Vallès l’adopció dels següents acords:

Proposta d’acords:

Primer -. La designació d’un grup de treball amb la col·laboració del CEM i la Fundació Abelló, un Pla Municipal per a la Gestió del Patrimoni Històric-Cultural i un arxiu complet del patrimoni cultural.

Segon -. Promoure iniciatives i projectes orientats a la recuperació, conservació i posada en valor del patrimoni històric-cultural.
Tercer -. Promoure i impulsar acords, convenis i subvencions amb les diferents administracions públiques, entitats, propietaris, institucions o inversors privats per aconseguir el suport econòmic necessari per dur a terme el Pla Municipal per a la Gestió del Patrimoni Històric-Cultural així com Gestionar iniciatives per a l’obtenció de recursos suficients i fonts de finançament per a la recuperació del Patrimoni.


Quart -. Vetllar pel manteniment i la conservació preventiva del patrimoni històric de Mollet del Vallès i fomentar la seva potenciació com a suport del valor turístic i cultural de la ciutat.

Cinqué-. Encarregar als serveis de premsa municipals la difusió, informació i sensibilització del patrimoni històric-cultural, i creació d’un tríptic o fullet en els dos idiomes oficials de Catalunya com informació turística dels llocs més emblemàtics de la nostra ciutat.

Sisè -. Estudiar la possibilitat d’Instal·lar codis QR (Quick Response code, «código de respuesta rápida») als carrers i monuments de la nostra ciutat per augmentar les facilitats de coneixement de la nostra història.